Dakterrassen in Amsterdam Zuid

Dit project betreft het bouwen van 2 dakterrasen in Amsterdam Zuid. Het doel van dit project was om een aantrekkelijke en functionele buitenruimte te creëren voor de bewoners.

Het bouwproces begint met het gedetailleerd ontwerpen van de dakterrassen met behulp van de 3D-ontwerptool SketchUp. Elk ontwerp omvat de gewenste indeling van het terras, de gewenste afmetingen, de positionering van meubilair en eventuele extra’s zoals een pergola of plantenbakken. Hierbij wordt rekening gehouden met de beschikbare ruimte. Door het gebruik van een 3D ontwerp kunnen de bewoners het ontwerp visueel ervaren en eventuele aanpassingen doorvoeren voordat de bouwwerkzaamheden beginnen.

Om ervoor te zorgen dat de dakterrassen aan de lokale bouwvoorschriften en -regels voldoen, is een vergunningsaanvraag noodzakelijk. Dit proces wordt verzorgd door een bouwkundig tekenaar en/of constructeur, die het ontwerp vertaalt naar technische tekeningen die voldoen aan de vereiste specificaties. Daarnaast controleert de tekenaar de lokale bouwvoorschriften en -regelgeving om ervoor te zorgen dat het project voldoet aan alle vereisten. Deze tekeningen worden vervolgens ingediend bij de gemeentelijke instanties om de vergunning aan te vragen. De constructeur heeft in dit geval besloten om het dak te verstevigen door gebruik te maken van een houten balkconstructie voor deze dakterrassen.

Bij het plaatsen van een dakterras met gebruikmaking van een balkconstructie is het belangrijk om de bestaande dakbedekking grondig te inspecteren en eventuele schade of zwakke plekken te identificeren. Het vervangen van de bitumineuze dakbedekking was een cruciale stap bij het realiseren van deze dakterrassen. Een ervaren dakdekker heeft de nieuwe dakbedekking geïnstalleerd met specifieke aandacht voor een goede waterdichting en de juiste afwerking van dakranden en doorvoeren. Na de installatie volgt een grondige kwaliteitscontrole om te waarborgen dat het werk voldoet aan de vereiste normen. Het verstrekken van een garantie van 10 jaar op het werk is standaard. Met de nieuwe dakbedekking als solide basis kan de constructie van het dakterras beginnen.

Voor de constructie van de dakterrassen in Amsterdam Zuid werd een stevige houten balkconstructie gebruikt. Deze constructie biedt stevigheid en stabiliteit en is geschikt voor het dragen van de belasting van het terras. Het gebruik van gewolmaniseerd hout zorgt ervoor dat de constructie duurzaam en langdurig bestand is tegen de elementen. De houten balken worden zorgvuldig geplaatst en bevestigd, waarbij rekening wordt gehouden met de belasting en constructieve eisen.

Op de houten balken kunnen de vloerdelen worden bevestigd. Voor de vloer van deze dakterrassen werden vloerdelen van composiet gekozen. Composiet biedt duurzaamheid, weerbestendigheid en een esthetisch aantrekkelijke uitstraling. Daarnaast is het materiaal onderhoudsvriendelijk en biedt het een goede grip als het nat is.

Het bouwen van een dakterras vereist verschillende timmerwerkzaamheden. Dit omvat de draagconstructie van de vloer, het dek en de bevestiging van de balustrades. Daarnaast kan er timmerwerk nodig zijn voor andere elementen, zoals het op maat maken van plantenbakken, trappen, pergola’s of opbergboxen. Het timmerwerk wordt zorgvuldig uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alle onderdelen stevig en veilig zijn. Er wordt speciale aandacht besteed aan de balustrades en leuningen om te voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en om de bewoners een veilige omgeving te bieden. 

Voor deze dakterrassen werd gekozen voor een aluminium balustrades en een pergola van Douglas hout. 

Om toegang te krijgen tot het dakterras, kan een kozijn worden aangepast. Dit kan betekenen dat een deur of raam wordt vervangen door een schuifdeur, openslaande deuren of een andere geschikte oplossing. Voor dit dakterras werd een bestaand kozijn vervangen en vergroot waardoor een lagere opstap mogelijk werd. Het kozijn werd uitgevoerd in hardhout met dubbele beglazing voor goede isolatie.